Oude kaart omgeving Schoorl: klik om in te zoomen
 
Vakantiehuis Fancy ligt in het buurtschap Aagtdorp, in Schoorl. Sinds 2001 vormen Schoorl, Bergen en Egmond één grote duin- en strandgemeente, de gemeente Bergen.
Mensen komen naar Schoorl vooral voor de duinen en het strand. In vakantiehuis Fancy liggen dan ook allerlei kaartjes met wandel- en fietsroutes op je te wachten. En prima fietsen staan voor je klaar!
   
   
Direct naar:
Duinen
Kunst & Cultuur
Strand Gezellig uit
Sport Uitstapjes in de kop van Noord-Holland
 
 
het strand op
Duinen  

De Schoorlse duinen zijn breed en hoog. Het is het grootste aaneengesloten duingebied van Nederland. Neem als je gaat wandelen een kaartje mee, want op al die bochtige paden verdwaal je eerder dan je zou denken.
Aan de landzijde zijn de Schoorlse duinen anderhalve eeuw geleden met veel moeite beplant met – nogal saaie - dennen, tegen het stuifzand. Maar hoe meer je richting kust gaat, des te mooier en opener het landschap wordt. Tip: combineer fietsen en wandelen. Fiets bijvoorbeeld over de Schoorlse Zeeweg, het fietspad naar Schoorl aan zee, naar De Berenkuil. Zet daar je fiets neer en loop verder naar het Vogelmeer of over de heidevelden en duinvalleien.
Het overgrote deel van de Schoorlse duinen is eigendom van Staatsbosbeheer. Toegang is gratis.
Hun bezoekerscentrum ‘het Zandspoor’ ligt iets ten noorden van het begin van de Schoorlse Zeeweg, het fietspad naar het strand van Schoorl aan zee. Een klein deel van de Schoorlse Duinen, vlak ten Noorden van Bergen, is eigendom van Provinciaal Waterleidingbedrijf Noordholland. Ook de duinen ten zuiden van Bergen zijn van PWN. Hier heb je een PWN-toegangskaart nodig, die je ter plekke bij automaten in de duinen kunt kopen. Zorg wel dat je klein geld bij je hebt.

 
duinen
naar boven
 
Strand  

Vanuit Fancy kan je met de auto naar het strand in Bergen aan Zee, of in Hargen. Maar vooral op mooie dagen zitten de smalle wegen en parkeerplaatsen al gauw vol. Met de fiets naar het strand is een veel beter idee.  Schoorl aan Zee valt louter fietsend of lopend te bereiken. Overvol is het daarom nooit. Er is één strandtent, precies genoeg. Zwemmen kan, vanwege de strekdammen, soms echter gevaarlijk zijn. Dat hangt van de stroming en het weer af. Bij rode vlag niet zwemmen!
Een goed alternatief is het strand bij De Kerf, de inham die Staatsbosbeheer in 2000 in de duinenrij heeft gemaakt, halverwege Schoorl aan Zee en Bergen aan Zee. Fiets van Schoorl aan Zee zuidwaarts door de duinen richting Bergen aan Zee en let op het informatiebord over De Kerf dat langs deze Dr.van Steijnweg staat. Sla op dat punt zeewaarts een klein paadje in. Stal je fiets even verderop tegen een boom. En loop door de Kerf naar het strand. Heerlijk rustig. Maar geen strandtent of niks! Wel een stukje naaktstrand (waar je overigens ook gekleed mag gaan). Vandaar loop je in een half uurtje over het strand naar Bergen aan Zee, met tal van prima strandtenten waar je vaak uitstekend kunt eten (op drukke dagen wel ’s middags alvast even reserveren…). Vanaf Fancy kan je natuurlijk ook door de duinen naar Bergen aan Zee fietsen. Dat is een mooie route en veel korter dan met de auto. Bergen aan Zee heeft een mooi strand en genoeg horeca. En niet te vergeten het zeeaquarium, met wat vissen en schelpen een goeie kinderattractie op regenachtige dagen.

 

de Kerf

strandtent Uitdekunst

naar boven  
Sport  

Fietsen en wandelen liggen het meest voor de hand. Kaartjes liggen in Fancy voor je klaar.
Voor meer fietsroutes zie bijvoorbeeld de fietsknooppunten of de fietsroutes van Fietspad  
Voor wandelroutes zie bijvoorbeeld Wandelpad of de favoriete wandelingen van de redacteuren van het Noord-Hollands DagbladDoor de Schoorlse duinen loopt een superlange en zware mountainbike route Vlak achter Fancy kan je op deze atb-route komen.Zwemmen kan niet alleen in zee, maar ook in zwembad De Beeck in Bergen Binnen. Of in Alkmaar in zwembad De Hout of zwembad De Hoornse Vaart. Er zijn verschillende tennisbanen in de buurt, zoals De Molenkrocht, tennisvereniging Schoorl of Tennisvereniging Groet. Wel eerst informeren of er banen vrij en te huur zijn, want leden gaan voor en soms zijn er in het weekend wedstrijden.Paardrijden in Manege Mangelhof of Manege Poelenburgh. Bij Skivereniging Il primo in Bergen Binnen kan je leren skiën op een borstelbaan op een duin. Voor windsurfen en andere strandsporten moet je in Hargen zijn.De Schoorlse marathon wordt elk jaar in februari gehouden.

 
zwembad
naar boven  
Kunst en cultuur  

Duinen en strand zijn de voornaamste attractie, maar er is meer. Kijk op de website van de gemeente Bergen bijvoorbeeld eens onder Sport, Kunst en Cultuur. Of klik op Toerisme en vrije tijd.   Museum Kranenburgh heeft vaak interessante tentoonstellingen.Een bijzondere tip is Kunsthandel Jan Louter, die zich speciaal richt op schilders van de zogenaamde Bergense School. De kunsthandel heeft geen vaste expositieruimte, maar organiseert regelmatig verkoopexposities in Bergen, Schoorl of omgeving.   In de zomer zijn er in de kop van Noord Holland diverse culturele activiteiten, zoals De karavaan, de Kunst10daagse en het Holland Music Jazzfestival.

 
Museum Kranenburgh
naar boven  
Gezellig uit  

Het dorp Schoorl is vooral bekend om zijn klimduin met omliggende terrassen en horeca. Redelijk gezellig, maar beperkt. Als je de dorpsstraat noordwaarts inloopt is op het eind nog een Italiaans restaurant. Wil je een keer echt lekker uit eten, ga dan naar Merlet op de Duinweg. Als je van Fancy over de Duinweg naar het dorp loopt, kom je er langs. Het echte restaurant is vrij chique en heeft zelfs een Michelin-ster, maar het Grand Café aan de straatzijde is informeler en betaalbaarder. Wel reserveren! Bergen Binnen is het gezellige, mondaine, culturele hart van de duingemeente. Culinair en qua shopping vind je er van alles, van restaurantjes tot vermaarde disco, van vijfsterren Albert Heijn tot literaire boekwinkel, en van kunstmarkt tot hertenkamp.
Bergen aan Zee daarentegen is nauwelijks een dorp, maar vooral een strand met boulevard(tje), wel veel strandtenten, plus omliggende villa’s en parkeerterreinen. Egmond Aan Zee is wel een echte drukke strandbadplaats met alles d’r op en d’r an, maar ligt een eind zuidelijker.  Egmond Binnen is een heerlijk rustig dorp.

Op de websites van de verschillende VVV’s in de regio valt ruimschoots informatie te vinden:
www.vvvschoorl.nl
www.vvvnoordzeekust.nl
www.vvvalkmaar.nl
www.vvvkopvannoordholland.nl

en verder nog
www.welzijnbergen.nl
www.egmondopznkop.nl
www.kunstmarktegmond.nl
www.weekvandezee.nl 
www.wrakhout.nl
www.duinbehoud.nl

Voor al het plaatselijke nieuws;
www.deduinstreek.nl
www.rtv80.nl

 

Bergen Binnen Oude Prinsenstraat

Zuidlaan tussen Schoorl en Bergen

naar boven  
Uitstapjes en attracties in de kop van Noord Holland  

Ook buiten de gemeente Bergen is er in de kop van Noord Holland genoeg te doen. 

Petten
Informatiecentrum Dijk te Kijk.

Den Helder
www.fortkijkduin.nl
www.marinemuseum.nl

Schermer
www.museummolen.nl

Sintmaartenszee
www.attractieparkdegoudvis.nl

Alkmaar
www.grotekerk-alkmaar.nl
www.kaasmuseum.nl
www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Broek op Langedijk:
www.broekerveiling.nl

Zaanstreek
www.zaanseschans.nl

Enkhuizen
www.zuiderzeemuseum.nl
www.sprookjeswonderland.nl

Medemblik
www.kasteelradboud.nl
www.deoudebakkerij.nl
naar boven

 
Zaanse schans

 
home naar boven spacer
ontwerp van deze website: Anaximander v.o.f.